Press "Enter" to skip to content

Vse o vrstah varilnih aparatov, kot so mma, mig mag in tig ter vse o tehniki točkovno varjenje

Varjenje je tako raznoliko kot samo življenje. Vsak uporabnik ima svoje želje in svoj problem, ki ga mora rešiti. Prav zaradi tega je pomembno, da mojster, ali domač začetnik, poseže po pravi vrsti varilnega aparata in tako poseže po delu. Podjetje Varikon nam v njihovi ponudbi ponuja vse od novih pa tudi obnovljene rabljene vrste varilnih aparatov. Ponujajo pa nam tudi menjavo aparata za varjenje, torej staro za novo ali staro za staro. V njihovem podjetju mojstri poskrbijo za naš varilni aparat, ki ga lahko predelajo ali dodelajo. Podjetje ima že kar 25 let izkušenj na področju servisiranja varilne in rezalne tehnike. Mojstri nam lahko svetujejo različne modele, ki jih lahko kupimo ali zamenjajo in nam predlagajo kateri je za nas primernejši.

Vrste varilnih aparatov

Na trgu je kar nekaj vrst varilnih aparatov, ki se med seboj razlikujejo in koristijo za točno doloženo namembnost. Tako poznamo MIG MAG varilni aparat, TIG varilni aparat in MMA varilni aparat.

mig mag varilni aparatManual Metal Arc oziroma kot že prej omenjeno MMA varilni aparati so sinonim za elektroobločno varjenje z oplaščeno elektrodo oziroma z lažjimi besedami, varjenje z elektrodami. Včasih so se v ta namen uporabljali varilni aparati z velikim transformatorjem, medtem ko se v današnjem času uporabljajo predvsem lažji in hkrati energetsko manj potratni MMA in tudi drugi model TIG varilni aparat za varjenje elektrod z enosmernim tokom. Te že omenjene vrste varilnih aparatov imajo več različnih koristnih funkcij. Ena izmed teh je Anti-Stick, ki koristi pri tem, da zalepljena elektroda ne začne žareti kot se je to dogajalo pri starejših aparatih. Naslednja funkcija je Hot-Start, ki za lažji začetek varjenja varilni aparat za kratek čas spusti večji tok in s tem pripomore k lažjemu vžigu. Dodatnih novih funkcij je še kar nekaj. MMA varilni aparati so primerni tudi za začetnike, uporabljajo pa se za spajanje različnih materialov. Te vrste aparati so zelo robustni in odporni na razne padce in udarce. Njegova prednost je tudi visoka stabilnost varilnega toka ne glede na nihanje vhodne napetosti.

Naslednja, že prej omenjena vrsta varilnih aparatov je TIG varilni aparat. Tig varilni aparat se uporablja predvsem za izvedbo čistih in varnih varov. Z tem varilnim aparatom je možno zvariti vse materiale, kot so: legirano jeklo, baker, aluminij ter razne zlitine. TIG varilni aparat ima dodatne funkcije, kot so vozični in hladilni sistemi, ki možnosti varjenja in sposobnosti le še povečajo. TIG varilni aparat ima tudi dve različici, ki sta AC in DC. Model DC je primeren tudi za varjenje vseh barvnih kovin. V ponudbi imajo različne vrste varilnig aparatov TIG, ki so tako tudi profesionalni in z maso 10 kilogramov. V njihovo napravo je vgrajena tehnologija EWM activArc in EWM spotArc.

Tretja vrsta varilnih aparatov je MIG / MAG varilni aparat. Poznamo nemške EWM in Titan modele, ki so resnično zelo vsestranski. EWM in Titan MIG / MAG varilni aparat omogoča najboljše rezultate varjenja bodisi pri enem samem uporabniki ali pa v zapletenih proizvodnih linijah. Z MIG / MAG varilni aparat lahko varimo razne materiale od nelegiranih in nizko legiranih jekel, jekel CrNi do neželeznih kovin in drugo. Vse kar je potrebno, je izbrati ustrezni pulz ali standard varilni izvor. Vrste varilnih aparatov EWM se gibljejo vse od prenosnih varilnih strojev do mobilnih. Le ta model lahko opremimo tudi z vozičkom ali hladno enoto, kar bo izboljšalo naš varilni aparat in nam bo omogočal večjo fleksibilnost.

Točkovno varjenje in vse o njem

točkovno varjenjePodjetje Varikon zraven prej naštetih vrst varilnih aparatov ponuja tudi aparate za točkovno varjenje. V ponudbi so tako mali ročni varilni aparati za točkovno varjenje, kot tudi večji samostoječi varilni aparati, ki nudijo točkovno varjenje z gibljivimi rokami. Bistvo točkovnega varjenja je v tem, da dve bakreni elektrodi stisneta samega varjenca. Kasneje se zaradi velikega električnega toka sam material segreje in nastane zvar. Te vrste varilnih aparatov se uporabljajo predvsem za postopek uporovnega varjenja. Uporovno varjenje se uporablja v največji meri v avtomobilski industriji. Različni modeli aparatov za točkovno varjenje so mikroprocesorske kontrolirane naprave, ki so primerne za rabo v avtokleparskih delavnicah in ličarstvih. Ta TIG varilni aparat ima lahko tudi LCD zaslon in multifunkcijsko kontrolno ploščo, ki je namenjena avtomatski regulaciji točkovnih varilnih parametrov. Večji varilni aparati za točkovno varjenje pa so mehanski in uporabljajo gibljive roke in mikroprocesorsko digitalno krmiljenje. Prav tako tudi ta vrsta varilnih aparatov po večini vsebuje nadzorno ploščo LCD. Le ti delujejo na kontinuiran pulzni način in zagotavljajo optimalne rezultate pri različnih vrstah jekla.

Podjetje Varikon se ravno s temi 25. leti izkušenj bohoti z različnimi vrstami varilnih strojev in ogromno ponudbo. Prav z znanjem in ponudbo bodo lahko zadovoljili vsakega iskača varilnega parata, neglede na uporabo zgolj doma ali pa profesionalno. Prav kombinacija dobrega osebja, ki se na to spozna in odličnih varilnih aparatov je idealen duet.