Press "Enter" to skip to content

Varilni aparat – MIG, TIG in inverterski aparati – kakšne so razlike?

Varilni aparat je kos opreme, ki ga velikokrat uporabljamo doma, vsekakor pa je obvezen del opreme številnih poklicev v različnih industrijah po vsem svetu. Če se tudi vi soočate z vprašanjem, kateri varilni aparat izbrati za domačo rabo, da bo zadostil vsem vašim potrebam, vam lahko ponudimo nekaj nasvetov, da bo izbira enostavnejša in predvsem pravilna.

Varilni aparat – cena se razlikuje glede na to, kaj vse nam varilni aparat omogoča

Najprej se moramo zavedati, da poznamo veliko vrst varilnih aparatov, ki se med seboj razlikujejo tako po obliki kot tudi po lastnostih in samem načinu delovanja. Cene varilnih aparatov so odvisne od tipa posameznega varilnega aparata ter od tega, kaj vse nam določen aparat ponuja. Vse cene varilnih aparatov je mogoče najti tudi na spletni strani podjetja Pretent.

Kaj je varjenje in kaj se v postopku varjenja dogaja?

Da bomo lahko razglabljali o tem, kateri varilni aparat je za vas najprimernejši, si najprej poglejmo, kaj varjenje sploh je. Varjenje je postopek, pri katerem spajamo dva ali več materialov v celoto. To od nas zahteva ustrezno opremo, pa tudi več kot 80 amperov ali v primeru točkovnega varjenja vsaj 1200 amperov električnega toka. Varilni aparati, s katerimi varimo, za varjenje največkrat uporabljajo napajanje s konstantnim tokom ali konstantno napetostjo. Tudi vir energije se med varilnimi aparati razlikuje. Glede na vrsto toka lahko namreč uporabljamo enosmerni ali izmenični tok. Enosmerni tok je pogosteje uporabljen pri varjenju različnih vrst osnovnih kovin, medtem ko je izmenični tok pogosteje uporabljan pri nelegiranem in pri nizko legiranem jeklu.

Kateri varilni aparat bomo izbrali, je odvisno predvsem od materialov, ki jih bomo varili, kvalitete zvara, ki ga želimo, pa tudi od zahtevane produktivnosti.

Da bo izbira enostavnejša, vam spodaj ponujamo opise različnih aparatov, vi pa lahko izberete tisti varilni aparat, ki bo kar najbolje ustrezal vašim zahtevam.

Varilni aparati MIG inverterski

 

Varilni aparati mig – preprost, a učinkovit postopek varjenja

Zelo pogosto se posamezniki odločajo za varilne aparate mig, ki jih sicer poznamo tudi pod imenom »mig mag varilni aparati«, saj navadno omogočajo obe možnosti varjenja. Varilni aparati mig omogočajo ustvarjanje električnega obloka s pomočjo varilnega izvora. Postopek varjenja z varilnim aparatom mig poteka tako, da se na zvar dodaja varilna žica. Vse skupaj poteka v zaščitni atmosferi plina. Varilni aparat mig je poznan kot najbolj produktiven in izjemno uporaben aparat, posledično pa so ti varilni aparati precej razširjeni v različnih industrijah. Da bi bilo prednosti še več, so varilni aparati mig tudi aparati, ki omogočajo preprost postopek varjenja, ki se ga posameznik hitro privadi.

Kot smo omenili že zgoraj, lahko z varilnim aparatom MIG izvedemo tudi postopek MIG MAG varjenja. Plin, ki ga uporabljamo za varjenje je lahko čisti argon, mešanica argona in kisika ali mešanica argona in CO2.

MIG MAG postopek varjenja je v številnih okoliščinah nepogrešljiv. Uporabljamo ga v različnih industrijah, še posebej priljubljen pa je v avto kleparstvu in ostalih podobnih delavnicah. Varilni aparat MIG je sicer res primeren za delo v težki industriji, kljub temu pa je zelo priljubljen varilni aparat za domačo rabo.

TIG varilni aparati za elektoobločno varjenje z netaljivo volframovo elektrodo

Poleg varilnih aparatov MIG so precej iskani tudi TIG varilni aparati. TIG aparat pri svojem delu omogoča različico elektroobločnega varjenja, pri katerem uporabljamo netaljivo volframovo elektrodo. Da bi var zaščitili pred atmosferskim onesnaženjem, navadno uporabljamo inertne pline – najpogosteje se pri varjenju profesionalci odločajo za argon ali helij. Material, ki se na var dodaja, je navadno enake sestave kot material varjenca. Varilni aparat kot izvor konstantnega toka zagotavlja energijo, potrebno za vzpostavljanje in vzdrževanje električnega obloka.

Postopek TIG varjenja bomo največkrat uporabili, kadar varimo tanko nerjavno jeklo ali aluminijeve, magnezijeve in bakrove zlitine. TIG varilni aparat varilcu omogoča več nadzora nad varom, kot ga lahko ponudi varilni aparat mig. Res pa je, da je TIG varjenje nekoliko bolj zapleteno, počasnejše in – če ga primerjamo z večino ostalih postopkov varjenja – tudi težje obvladljivo.

Inverterski varilni aparati so prenosljivi in jih zato lahko uporabimo pri montažnih delih

Relativno popularni pa so tudi inverterski varilni aparati. Inverterski varilni aparat je prenosljiv, uporabljamo pa ga za varjenje z enosmernim varilnim tokom. Navadno se za njega odločimo pri bazičnem varjenju konstrukcijskih in nerjavnih jekel z oplaščeno elektrodo, pogosto pa ga bomo uporabili tudi pri različnih montažnih delih, delih na gradbišču in v delavnicah. V kolikor se pri tej vrsti varilnih aparatov odločimo za posodobitev programske opreme, jim lahko dodamo nove funkcije za programsko krmiljene pretvornika. S pomočjo inverterskih varilnih aparatov lahko varimo širok spekter materialov, vse od nožev, nerjavečih izdelkov, delov za letalsko industrijo, opremo za medicino, nakit, motorne gredi… Zaradi njihovih fleksibilnosti in mobilnosti je varjenje omogočeno pravzaprav kjerkoli.

Omenimo pa lahko tudi MMA varjenje, kjer varjenje poteka z oplaščeno elektrodo. Pri MMA varilnem aparatu se lahko za varjenje uporabljajo različne elektrode.  Poleg tega varilni aparati ponujajo možnost priklopa na agregat, napajalna napetost pa lahko niha za +/- 15%. Varilni aparati MMA so primerni tako za delo znotraj objektov kot tudi na terenu.