Press "Enter" to skip to content

Posteljnina vključuje jogi rjuho ter prevleko za odejo in vzglavnik.

Posteljnina sodi med obvezne elemente vsake spalnice, s tem pa tudi med ključne kose opreme vsakega doma. Podobno kot pri izbiri ležišča, pa tudi pri njeni izbiri ni vseeno, za katero se odločimo, kajti ta mora biti predvsem kakovostna.

Vključuje več različnih sestavnih elementov, med obvezne pa sodijo: jogi rjuha, prevleka za vzglavnik in odejo. Pri tem lahko izbiramo med raznimi materiali, barvami in vzorci ter nenazadnje med velikostmi.

Jogi rjuha je najpogosteje dobavljiva kot 90×200, 140×200, 160×200 ali pa celo 180×200 ter 200×200 večje zakonske postelje. Tudi prevleka za vzglavnik je mogoča v več različnih velikostih, čeprav je izbira dimenzij tu manjša. Vzglavnik je lahko bodisi večji bodisi manjši, temu pa je primerna tudi prevleka.

Poleg velikosti najpomembnejšo vlogo pri posteljnini igra njena kakovost. Le-ta naj bo kvalitetna, saj v njen preživimo vsaj 7 ur dnevno. Biti mora prijetna za našo kožo in dovolj udobna, saj se bomo le tako zares kraljevsko naspali.

Posteljnina za vsako spalnico

Prevleka iz bombaža in bombažnih mešanic

Posteljnina pri počitku in spancu igra skorajda tako pomembno vlogo kot samo ležišče: biti mora dovolj udobna in prijetna, da se v njej dodobra spočijemo. Za to poskrbijo prevleka za vzglavnik in za odejo, ter jogi rjuha iz kakovostnih materialom. Med slednjimi se najpogosteje pojavlja prav bombaž, poleg tega pa srečamo tudi druge materiale, denimo saten, jersey in mečkanko.

Bombažna posteljnina je lahko tanka ali debelejša, na otip pa bodisi hladna bodisi topla. Razlikuje pa se tudi po gladkosti; prevleka z daljšimi bombažnimi vlakni je denimo bolj trpežna in mehkejša od tiste s kratkimi vlakni. Tista, ki vključuje jogi rjuho, prevleko za odejo in vzglavnik, je lahko izdelana tudi iz bombažnih mešanic, ki se v primerjavi s 100 % bombažem lepše zlikajo.

Coincasa nudi posteljnino iz bombaža, bombažnih mešanic in drugih materialov, ki je znana po svoji kakovosti in trpenosti.

Kakovostna jogi rjuha

Jogi rjuha iz jerseya za lažje napenjanje

Ne le oblačila – tudi tekstil za spalnico je poznan po jerseyu. To sicer nista prevleka za vzglavnik ali pa prevleka za odejo, temveč jogi rjuha. Slednja je napenjalna, kar pomeni, da lepo zaobjame žimnico in se je oprime. Jogi rjuha iz jerseya je namreč znana po svoji elastičnosti, odlikuje pa se po dobri vpojnosti, mehkobi in enostavnem vzdrževanju.

Ker je tako preprosta za rabo in vzdrževanje, je še posebej priljubljena za otroška ležišča. Kljub temu, da je jogi rjuha običajno izdelana iz elastičnih materialov, kakršen je tudi jersey, pa moramo paziti na to, da izberemo ustrezno velikost.

Tako kot prevleka je namreč tudi jogi rjuha dobavljiva v različnih velikostih: 90×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200 in 200×200. V primerjavi z navadno ravno rjuho, ki se rada izmuzne izpod vzmetnice, je napenjalna jogi rjuha še posebej praktična, saj ima všito elastiko, ki rjuho drži na enem mestu.

Prevleka za vzglavnik

Prevleka za vzglavnik iz koži prijetnega materiala

Posteljnina poleg jogi rjuhe vključuje tudi druge tipe, med drugimi tudi prevleko za vzglavnik. Gre za pomemben element vsakega kompleta, ki ni nujen le zato, ker zavaruje blazino, temveč spečemu omogoča večje udobje. Lahko imamo npr. udobno blazino, a brez kakovostnega materiala, ki se dotika našega obraza, bo naš spanec veliko slabši.

Prevleka, za vzglavnik, slednjega tudi ščiti pred nabiranjem umazanije, ki pride denimo s potenjem, luščenjem kože itd. Coincasa nudi kakovostno posteljnino, katere sestavni del je tudi dobra prevleka za vzglavnik. Tudi pri tem najpomembnejšo vlogo igrata velikost in sestava oz. material.

Najboljši tekstil za spalnico je seveda izdelan iz bombaža, pojavljajo pa se – podobno kot pri jogi rjuhi – tudi drugi materiali: saten, mečkanka, bombažne mešanice itd. Zakaj izbrati bombaž? Ker omogoča koži, da diha, naš spanec in počitek pa sta tako bistveno boljša.

Prevleka za odejo

Prevleka za odejo – katero izbrati?

Poleg jogi rjuhe in prevleke za vzglavnik je tista za odejo tretji najpomembnejši element vsake posteljnine. Če je naša izbira jogi rjuhe bolj kot ne majhna, pa imamo pri prevleki za odejo na voljo nešteto možnosti, tj. različnih barv, odtenkov, vzorcev itd. Kako torej izbrati pravo?

Najboljša je tista, ki jo barvno uskladimo s prevladujočim odtenkom naše spalnice oz. detajlov. Lahko je enobarvna ali večbarvna, ponaša pa se lahko tudi z vzorci. V kolikor je naša spalnica bolj umirjenih tonov, lahko le-ta to bodisi poudari ali pa se ujema z umirjenim barvnim tonom.

Posteljnina iz različnih materialov

Modeli v spletni trgovini Coincasa so na voljo v različnih barvnih odtenkih, in sicer tako v enobarvnih kot tudi v večbarvnih različicah. Če so v določenem trenutku prevladovali umirjeni, enobarvni toni, pa je danes ponekod nasprotno: pri njihovi izbiri se kupci tako vse bolj odločajo za vzorčast material, ki izstopa.

Posteljnina na ta način ni več samo sebi namen, temveč postaja pravi pravcati dekorativni element, ki estetsko lepo dopolni videz vsake spalnice. Coincasa je pravi naslov za vse tiste, ki iščete kakovosten tekstil za spalnico: bodisi v umirjenih bodisi v živahnih barvnih tonih ter vse ostalo kar potrebujete za prijeten dom.