Press "Enter" to skip to content

Ozelenitev terase vam popestri in izboljša udobje bivanja

Ozelenitev terase je najboljša stvar, ki si jo lahko omislite. Tu ne gre predvsem za estetiko, čeprav je tudi ta pomembna. Gre za to, da bivanje z rastlinami izboljšuje ugodje in udobje življenja. Če potrebujete pohodno površino, se odločite za travnate zelene strehe. Če pa na tistem delu terase ne boste hodili, potem je bolj priporočljivo, da si omislite ekstenzivno zazelenitev.

 

Ozelenitev terase s travo za svobodo gibanja

Če bi radi svojo rekreacijsko površino obogatili, si omislite travnato zeleno streho. To vam bo omogočilo, da imate ob izhodu iz bivalnega prostora na voljo naravno površino, tako da boste lahko v stiku z naravo tudi denimo v tretjem nadstropju bloka. Ležanje na živi rastlinski površini je gotovo bolj blagodejno in prijetno, kot je na  primer na keramični ali kamniti površini. Zato je tovrstna ozelenitev terase gotovo pridobitev, ki se s tega vidika splača.

Opozoriti pa moramo, da je potrebno tovrstno površino pogosto zalivati in kositi ter tudi gnojiti, če želite, da ostane v najboljšem možnem stanju. Če se boste za ozelenitev terase s travo odločili pri nas, vam bomo dali navodila, kako travo vzdrževati, tako da zagotovo ne boste v dilemi, kaj morate postoriti, da bo vaša zelena streha ostala vrhunska.

 

Ozelenitev terase s homulicami za prelesten pogled

Ozelenitev terase, ki ekstenzivna, ima številne prednosti in le eno slabost. Slabost je v tem, da ni pohodna, saj so sedumi oz. homulice mesnate rastline, ki vsebujejo zelo velike količine vode in jih lahko s hojo stremo. Največja prednost pa je v tem, da s tovrstnim rastjem skoraj nimate nobenega dela z vzdrževanjem, ko je streha odrasla. Potrebno je le gnojenje enkrat letno in koristno jo je občasno zaliti v obdobju suše, če ne bi bilo zdaj tako pogostih poletnih neviht.

Homulice so namreč tako trpežne, da za svoje življenje potrebujejo res minimalne pogoje, kar je z vidika vzdrževanja vsekakor dobra novica. Le ena stvar lahko škodi homulicam, in to je, če so pogoji za življenje prebogati. V tem primeru jih namreč premagajo rastline, katerih seme in trose nanosi veter. To višje rastje homulice preraste in jim pobere hrano, tako da na koncu kar skopnijo, kot skopni sneg ob spomladanskem soncu.

Dodatna prednost tovrstne zelene strehe je enostavna vgradnja in v primerjavi z drugimi ozelenitvami nizek investicijski strošek. Druge rastline namreč potrebujejo več oz. večjo debelino substrata, kar pomeni, da potrebujete bistveno manj materiala. Tudi z vidika obtežbe je takšna ozelenitev lažja, kar je dobra novica v smislu statike, ker ni potrebnih močnih ojačitev iz naslova lastne teže strehe, ki je v primeru ekstenzivne ozelenitve 100 kg ali pa še manj.

Homulnice za ozelenitev terase

Zelene strehe so tudi koristne za zdravje

Če ste se odločili za ozelenitev terase, boste bivali v bolj prijetnem okolju. Ekstenzivna zazelenitev namreč nase veže strupene in prašne delce ter ustvari mikroklimo ter sprošča vlago. Slednjo sprošča tudi travnata površina, zato je dihanje tudi na njej in ob njej lažje in bolj prijetno. Na travi boste lahko tudi ležali ali izvajali rekreacijske dejavnosti, kar na sedumih, ki niso pohodni, ne morete. Opisano pomaga k lažjemu dihanju predvsem astmatikom, ki jim suho in prašno ozračje ne ustreza. Strokovnjaki tudi trdijo, da je prisotnost rastlin v okolju vsestransko blagodejna. In, seveda, če ste lastnik psa ali mačke – gotovo vam bosta hvaležna, če se boste odločili za ozelenitev terase.

 

Zelene strehe naj bi iznašli Vikingi

Ozelenjene strehe so poznali že vsaj pred tisoč leti. Že takrat so razumeli prednosti, ki jih ima ta gradbena opcija, ki je v zadnjih desetletjih spet oživela. Tedaj namreč niso poznali toplotnih izolacijskih materialov (razen lesa), zato je bila toplotna izolacija v podobi zemlje, prekrite s travo, homulicami, mahovi ali lišaji vsekakor dobrodošla rešitev. Težavo zamakanja so najverjetneje reševali s smolo. Glede na to, da so bili doma z mrzlega severa, ni prav nič nenavadno, da so se ozelenjenih streh domislili Nordijci. Vikingi so tako to znanje potem ponesli v svet v okviru svoji osvajanj.

Moderne strešne ozelenitve pa segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so jih iz zgodovinske pozabe oz. eksotike obudili Nemci. Za svetovno »Meko« ozelenjenih streh velja Stuttgart, saj so v njegovi okolica doma vsa velika podjetja, ki so v Evropi in svetu zaslovela na področju strešnih ozelenitev in zimzeleno idejo ponesla v svet.