Press "Enter" to skip to content

Nakup zelenjave preko spleta in kakšne prednosti ima nakup zelenjave pri kmetu

Nakup zelenjave preko spleta postaja vse bolj priljubljen zaradi naraščajočega povpraševanja po lokalnih pridelkih. S pojavom velikih živilskih trgovin so tržnice malce izgubile svoj pomen. A zdi se, da se je potrošniški odnos do hrane v zadnjih nekaj letih precej spremenil.

Ekološko kmetijstvo je v razcvetu, saj se uporabniki vse bolj zavedajo pomena zdrave pridelane hrane. Takšen način kmetovanja pa pomembno prispeva še k varovanju okolja in ohranjanju kulturne kmetijske krajine.

Nakup zelenjave pri kmetu pa ni poglaviten le zaradi visokokakovostnih pridelkov, temveč tudi zaradi možnosti neposredne komunikacije z njimi. Digitalna tržnica omogoča, da se neposredno povežete s kmeti ter se seznanite z njihovimi pridelovalnimi procesi in postopki.

Vas zanima, kako poteka ekološka pridelava krompirja? Ali pridelava korenja? Optifarm Smart vam omogoča neposreden dostop do pridelovalcev in prodajaln z domačo, lokalno pridelano hrano. Mobilna aplikacija zagotavlja celovito in transparentno rešitev za optimizacijo izvedbe kratkih, trajnostnih, lokalnih in krožnih prehrambnih verig.

nakup zelenjave preko spleta ženska ima prenosnik v naročju in plačilno kartico v roki

 

Razvoj ekološkega kmetijstva in ekološka pridelava krompirja

Ekološka pridelava krompirja je le del kakovostne in raznolike ponudbe, ki jo ponuja digitalna tržnica. Ob besedah eko ali ekološko mnogi najprej pomislijo na recikliranje ali znižan ogljični odtis. Toda kaj ekološko pomeni v prehrambni industriji? Gre za obliko kmetovanja, ki sledi naravnim metodam ter kroženju snovi v naravi. Rastlinska pridelava in reja živali se celostno dopolnjujeta, rezultat pa so visokokakovostna, varna in zdrava hrana.

Trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri spremlja transparenten in nepretrgan nadzor nad pridelki od njive pa vse do krožnika. Eko pridelava korenja, paradižnika, krompirja in drugih živil je natančno določena s predpisi. Ti so oblikovani na podlagi posebnih in splošnih načel za ohranjanje biotske raznovrstnosti, spodbujanje varstva okolja in krepitev zaupanja potrošnikov v eko proizvode.

Temeljijo na ključnih načelih, ki prepovedujejo uporabo GSO (gensko spremenjeni organizmi), ionizirajočega sevanja, hormonov ter omejujejo uporabo herbicidov, pesticidov in umetnih gnojil. Kmetje pa morajo pri pridelavi sprejeti posebne pristope za ohranjanje zdravja rastlin in rodovitnosti tal.

Mednje sodijo kolobarjenje, gojenje rastlin, ki vežejo dušik, rastlin za obnovitev rodovitnosti t. i. zeleno gnojilo, izbor odpornih sort ter številne druge.

Nakup zelenjave preko spletne tržnice uporabnikom prinaša tudi pestrejšo izbiro. Vključno z raznovrstnim sadjem in zelenjavo, mlečnimi izdelki, medom in še bi lahko naštevali.

nakup zelenjave pri kmetu. roke držijo rdeče zelje na košaro zelenjave

 

Kako poteka nakup zelenjave preko spleta?

Nakup zelenjave preko spleta morda ni najbolj tradicionalen način nakupovanja, a je zagotovo najbolj udoben. Hiter tempo življenja je poskrbel, da imamo vse manj časa za stvari, ki so nam res pomembne. Da bi si prihranili nekaj dragocenega časa, se vse več posameznikov zateka k spletnim nakupom.

Čeprav so nekateri še vedno skeptični glede nakupa svežih živil preko spleta, pa je ta popolnoma enak kot nakup zelenjave pri kmetu. Digitalna tržnica predstavlja edinstven poslovni model na področju prodaje lokalnih domačih izdelkov. Njen namen je izkoristiti gospodarski potencial lokalnih virov, ustvarjanje dodane vrednosti ter združevanje ključnih udeležencev.

Platforma Optifarm uporabnikom in pridelovalcem prinaša edinstvene ugodnosti. Medtem ko kupce seznanja z novimi svežimi pridelki in izdelki, kmetom nudi neposreden in transparenten vir prihodka. Celovita rešitev za optimizacijo izvedbe kratkih prehrambnih verig uspešno povezuje ponudbo s povpraševanjem. Ob tem pa zagotavlja še učinkovito obvladovanje logistike, pogodb ter integracijo z zalednimi sistemi. Nakup živil preko spleta je izjemno preprost. Vse, kar mora uporabnik storiti, je, da se prijavi v spletno aplikacijo ter si ogleda pestrost združenih in samostojnih ponudb.

Združene ponudbe vključujejo izdelke in pridelke različnih lokalnih ponudnikov. Samostojne ponudbe pa zajemajo pridelke in izdelke enega izbranega ponudnika oziroma kmetije. Ko uporabnik najde ustrezna živila odda novo naročilo, katerega izvajanje lahko spremlja vse do njegove končne izvedbe.

 

ekološka pridelava krompirja prgišče mladega krompirja v rokah od blizu

Nakup zelenjave preko spleta na tehnološki način podpiramo lokalne pridelovalce

Nakup zelenjave pri kmetu potrošniku zagotavlja sveže sadje in zelenjavo, pridelano pod popolnoma naravnimi pogoji. Hrano bogato z vlakninami, minerali in vitamini. Potrošniki se premalokrat zavedamo, da smo ključen člen verige, ki s svojimi nakupovalnimi navadami usmerja trende in trg.

Spletna tržnica premaguje številne težave malih kmetij – od pomanjkanja fizičnega prodajnega prostora, dostopa do trga, oddaljene tržnice itd. Novo prodajno mesto dopušča, da se pridelovalci osredotočijo na tisto, v čemer so najboljši. Pridelovanje ekološke hrane, ustvarjanje novih izdelkov ter izboljšanje proizvodnje.

Nakup zelenjave preko spleta omogoča, da na tehnološki način podpremo lokalne pridelovalce ter razširimo vedenje o pomenu sezonske hrane in samooskrbe. S slednjo namreč krepimo telesno in duševno zdravje, razbremenimo družinski proračun ter skrbimo za okolje. Nov trženjski kanal pa je ekološko pridelano hrano približal tudi tehnološko naprednejši generaciji, ki sicer ne bi pomislila na nakup lokalne hrane.

Takšna platforma jim nudi svežo hrano na dosegu roke, lokalnim kmetom pa pomaga pri urejenosti podeželja ter ohranjanju delovnih mest. Med prednosti nakupa svežih živil uvrščamo še:

 

  • Zmanjšanje odvisnosti od zunanje trgovine (motena oskrba s produkti)
  • Zagotavljanje državne varnosti v obdobju ekonomske krize
  • Varovanje okolja
  • Izboljšanje zdravja prebivalstva

 

Ste udeleženec v kratki prehrambni verigi sveže zelenjave, sadja ali drugih domačih lokalnih proizvodov? Če vas zanima vključitev v ekosistem Optifarm ali potrebujete dodatne informacije nas kontaktirajte preko elektronske pošte ali spletnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali

pridelava korenja oseba drži šop korenja v rokah