Press "Enter" to skip to content

Kamini – tako kotni kot okrasni kamini v dom prinašajo toplino

Kamini so čudovit detajl, ki v hišo ali stanovanje prinašajo toplino in atraktivnost. Njihova zgodovina je bogata in dolga. Verjetno pa bodo še dolgo ostali pomemben del notranjega dizajna. Kadarkoli posameznik vstopi v prostor z okrasnim kaminom, ga ta v trenutku prevzame.

Prav zaradi tega so se za le-te odločili tudi v številnih hotelih in butičnih kavarnah. Z njimi niso poskrbeli zgolj za ogrevanje, ampak so v prvi vrsti polepšali prostor. Kamin pa je takšnim prostorom pridodal tudi občutek višjega razreda.

Kotni kamin na bioetanol

Okrasni kamini in njihova zgodovina

Kamini imajo zelo dolgo zgodovino. Prvi primitivni kamini, če jih sploh lahko tako imenujemo, so bila kurišča znotraj hiš, s pomočjo katerih so se tamkajšnji prebivalci greli. Poleg tega je bilo zanje to tudi kuhališče. Dim iz takšnega ognjišča se je širil skozi streho in stene, zato takšna kurišča niso bila posebej udobna.

Stoletja kasneje so zgradili prve dimnike, ti pa so postali tudi povod za razvoj takšnih kaminov, kot jih poznamo danes. Prvi kamini, ki so spominjali na današnje, so nastali okrog 9. stoletja našega štetja. Le-ti so skozi leta in desetletja vse bolj pridobivali na priljubljenosti. Še posebej gradovi v lasti plemstva so se ponašali s čudovitimi, umetelno izdelanimi okrasnimi kamini.

Prvo okrasje so bili sicer grbi, kipi in enostavnejši reliefi. Takšne kamine in peči vidimo danes tudi v številnih podeželskih dvorcih po Sloveniji in Evropi. Vsaj v tistih, ki so ohranili svojo staro opremo. Svoj razmah pa so kamini doživeli v času pozne gotike in zgodnje renesanse. Kot pritiče temu zgodovinskemu obdobju, pa takšni, z najbolj razkošnim okrasjem, izhajajo iz baroka in rokokoja.

Danes imajo kamini precej drugačno funkcijo, kot so jo imeli nekoč. Pravzaprav so danes veliko bolj okrasni elementi, kot so bili nekoč, čeprav so manj okrašeni. Kamini namreč dajejo prostoru atraktivnost in ustvarjajo toplino, ki presega samo toploto, ki jo nudijo. Le pomislite…

Kaj je lepšega, kot v mrazu in snegu posedati na topli odeji pred kaminom in srkati vroč kakav v objemu ljubljene osebe? Takšno preživljanje prostega časa je prijetno, romantično in ga povezujemo z nekoliko višjim razredom. V resnici pa si kamin lahko privošči marsikdo.

 

Kotni kamini imajo številne prednosti

Danes poznamo velik nabor raznolikih kaminov, ki se ponašajo z različnimi oblikami in oddajo tudi različno količino toplote. Prav tako poznamo takšne, ki jih še vedno kurimo na drva. Pa tudi takšne, katerim je gorivo bioetanol.

Čeprav so njihove oblike, kot rečeno, zelo različne, pa se kotni kamini ponašajo še s številnimi dodatnimi prednostmi.

Kotni kamin nikakor ni potrebno postaviti v kot sobe, kot bi pomislili na prvi pogled. Seveda pa ga lahko postavite tudi tja, če je to vaša želja. Tako namreč prihranite na prostoru. Njegove prednosti pa se skrivajo tudi drugje.

  • kotni kamin je kompakten in odločilno vpliva na videz prostora.
  • lahko ga opazujemo s katerega koli kotička v prostoru.
  • imajo elegantno obliko.
  • lahko jih postavimo praktično kamorkoli v prostoru.
  • lahko jih vgradimo tako v manjše kot večje prostore.
  • kotni kamin pa je tudi zelo priročen in topel, saj oddaja toploto kar na dveh straneh
  • izdelamo jih lahko po meri in prilagodimo željam in prostoru

V naboru podjetja Euris d. o. o. je sicer kar nekaj modelov kotnih kaminov. Najdete jih v različnih velikostih in oblikah. Vgradili jih bomo v pičlih dvajsetih minutah, kamin pa ne bo oddajal nobenega vonja in dima.

Kamin na bioetanol je prilagojen za uporabo v notranjih prostorih

Bioetanol je gorivo, ki je bilo večkrat prečiščeno in je posebej prilagojeno za gorenje v notranjih prostorih. Pridobiva se na okolju prijazen način, iz obnovljivih virov. Biokamini so tako odlična izbira, če želite olepšati prostor, hkrati pa ne želite, da bi se ob kurjenju širil dim.

Medtem, ko so nekatera polena manj vzdržljiva, pa 1 liter bioetanola zadostuje, da bo vaš plamen gorel do dve uri in pol. Vseeno bo znotraj kamina gorel pravi ogenj, zato bo biokamin odličen za ogrevanje prostora.

Bioetanol ni težko dostopen, saj ga lahko nabavite tudi pri nas. Tako ste lahko prepričani, da bo vaš kamin vedno deloval.