Press "Enter" to skip to content

Izrastek kosti na stopalu lahko lajšamo z ortozo za stopalo

Izrastek kosti na stopalu je lahko velikokrat boleč, vsekakor pa je lahko tudi estetsko precej moteč. Izraščeno kost na nogi ob palcu strokovno imenujemo Hallux valgus. Gre za eno izmed najpogostejših deformacij stopala, ki je pogosteje prisotna pri ženskah. Raziskave so ugotovile, da je izrastek kosti na stopalu lahko posledica genetske zasnove.

Velika verjetnost je, da jo bomo nasledili po svojih starših. Še dodaten dejavnik tveganja predstavljajo neudobna obuvala. Najpogosteje se z izraščeno kostjo na nogi soočajo tisti, ki so pretežno obuti v trše čevlje. Piko na i doda zašiljena konica ženskega čevlja s peto, ki prste stisne skupaj – prav zato bomo izrastek kosti na stopalu verjetno pogosteje našli pri ženskah kot pri moških.

Dejavniki tveganja, ki jih prav tako povezujemo z izrastkom kosti na stopalu so še zakrčenost ahilove tetive, plosko stopalo ter hipermobilnost prvega MTP sklepa.

Pri izrastku kosti na stopalu ob palcu oz. pri hallux valgusu govorimo o progresivni deformaciji stopala, pri kateri je prizadet metatarzo-falangealni (MTP) sklep. Omenjeni sklep se, ko opazimo izrastek kosti na stopalu, v bistvu premakne iz svojega položaja, to pa povzroči odmik prve metatarzalne kosti, medtem ko se členki palca in kazalca primaknejo skupaj.

Izraščena kost na nogi

Izrastek kosti na stopalu – simptome lahko opazimo že pri vsakodnevni hoji

Težave, ki jih izraščena kost na nogi povzroča se lahko pokažejo že pri hoji. Največkrat bomo opazili, da oseba z izrastkom na kosti na stopalu ne dviguje pete prav visoko, njeno težišče pa je na zunanji strani stopala.

Med rešitvami za izraščeno kost na nogi najdemo tudi ortoze za stopalo

Rešitve, ki lahko delno ali v celoti ublažijo ali celo preprečijo razvoj izraščene kosti na nogi, so:

  • redna vadba
  • ortoze za stopalo
  • operacija

Ortoze za noge in ostala ponudba

Tudi redna vadba nam lahko v primeru izraščene kosti na nogi zelo pomaga

Seveda se vsi – sploh pa tisti, ki trpijo za temi težavami – sprašujemo, kako zadevo sanirati ali vsaj lajšati bolečine. Če je kot hallux valgus manjši od 20° se lahko operaciji izognemo ali jo vsaj uspešno odložimo. To lahko prvenstveno storimo s treningom.

Tako kot ostale mišice tudi mišice stopala z leti postajajo vse šibkejše, kar lahko vodi tudi v hitrejši razvoj izrastka kosti na stopalu. Zato je zelo pomembno, da izvajamo vaje, ki bodo ne samo razbremenile stopalo, ampak predvsem okrepile mišice stopal in tudi gležnja.

V primeru izraščene kosti na nogi si lahko pomagamo tudi s samomasažo z masažno žogico. Masažo izvajajmo 1x do 2x tedensko. Na drugi strani lahko vaje za krepitev mišic stopala izvajamo 4 x do 5 x tedensko.

Prav tako si lahko pri takšnih težavah pomagamo s posebnimi vložkih za čevlje, ki sicer sami po sebi ne bodo odpravili naših težav, zato je še zmeraj najpomembneje izvajanje vaj.

Ortoze za stopalo - za prste

Ortoze za stopalo nam lahko pomagajo pri odpravljanju bolečine

Pomagamo pa si lahko tudi z ortozami za stopalo. Dnevne so navadno izdelane iz prijetnega lahkega in mehkega materiala, ki omogoča prijetno nošenje. Ojačane so predvsem pri prstih, zato jih nekateri imenujejo kar ortoze za prste.

Ko izbiramo ortozo za prste, si vzemimo čas in poglejmo, katera je najprimernejša za nas

Izbira ortoz za stopalo je zares velika, pri izbiri pa je pomembno, da ortoze za noge preizkusimo in se odločimo za tisto, ki nam bo najbolje ustrezala.

V skrajnem primeru se lahko odločimo za sanacijo stanja s pomočjo operacije

Če je stopalo že zelo deformirano, nam vadba, pa tudi ortoze za stopalo najverjetneje več ne bodo pomagale in odločiti se bomo morali za operacijo. V sklopu operacije bo kirurg večkrat prerezal izraščeno kost na nogi in jo postavil nazaj v pravilen položaj. Zaradi protibolečinske terapije je ob operaciji izraščene kosti na nogi, potrebna hospitalizacija za eno noč, če ne pride do komplikacij.

Izraščena kost na nogi